Unga Republikaner

Aktuellt

UR:s Förbundsordförande öppnar upp för samtal med Ungdomsförbund.

Under styrelsemötet den 8:e Januari 2022 beslutade Mark-Amadeus Chivu med styrelse att öppna upp för dialog och ökat samarbete med olika sympatiserande organisationer och framförallt politiska ungdomsförbund. 

Unga Republikaner är en partipolitiskt obunden organisation. Samarbete med ett brett urval politiska ungdomsförbund och andra organisationer som sympatiserar är nyckeln till att avveckla den sista biten av monarki vi har kvar. Styrelsen har nu öppnat upp för dialog med de politiska ungdomsförbunden. Detta är precis vad jag lovade på kongressen i höstas. Jag levererar och kommer att fortsätta följa de planer jag gick till val på. Nu hoppas jag att ungdomsförbunden som sympatiserar med oss i monarkifrågan svarar på denna inbjudan och tar ansvar för att göra sin del i avvecklingen av monarkin, säger Unga Republikaners förbundsordförande Mark A. Chivu.

Vill du vara med och bestämma?

Förbundsstyrelsen leder Unga Republikaner och ansvarar för att kommunicera med medlemmar, informera och komma på styrelsemöten där framtiden planeras. Nu har vi en ny förbundsordförande vilket innebär att en ny styrelse är redo att formas. Känner du att du vill ta förbundets framtid i dina egna händer och leda kampen för demokrati? Skriv då till förbundsordförande på: markamadeus.chivu@gmail.com

Vi ser fram emot en ny start för Unga Republikaner (UR). Vi hoppas att du vill vara med och leda oss framåt!

Ny ordförande för Unga Republikaner

På Unga Republikaners kongress i dag, den 23 oktober 2021, valdes Mark Chivu, 15 år, från Upplands Väsby till ny ordförande. En nyvald styrelse med ny kraft kommer nu att leda Unga Republikaner framåt.

– Jag är tacksam för att representera denna organisation och stå i framkant för den republikanska rörelsen i Sverige. Nu återföds Unga Republikaner och jag lovar att under mitt ledarskap ska organisationen förbättras och göras starkare än någonsin. Vi ska omorganisera oss och jag som femtonåring ser digitalisering som ett krav i vårt moderna samhälle. Rörelsen måste utvecklas och växa. Jag har redan nu många planer som kommer att hjälpa Unga Republikaner att återfödas. Förtroendet och stödet som jag fått av medlemmarna är enormt. Det är faktiskt så att alla på kongressen röstade på mig. Något som visar att vi som förbund är redo att ta nästa steg, säger Unga Republikaners nyvalda ordförande Mark Chivu.

Kallelse till kongress 2021

Kongressen äger rum lördagen den 23 oktober på Unga Republikaners kansli i Gamla stan på Helga Lekamens gränd 1A, Stockholm. Alla medlemmar har rösträtt på kongressen.

På kongressen kommer vi bland annat välja förbundsordförande, välja förbundsstyrelse och diskutera hur vi bäst bildar opinion för republik. Kongressen är din chans som medlem att påverka förbundet, därför är vi måna om att få höra din åsikt!

Har du synpunkter på förbundets arbete?
– Skriv en motion och skicka den senast den 4 oktober till elias.benharaoua@repf.se!

Tid: Lördagen den 23 oktober klockan 14:00
Plats: Unga republikaners och Republikanska föreningens kansli, Helga Lekamens gränd 1 A, Stockholm
Anmälan (ej obligatorisk): www.facebook.com/events/650413839269313
Frågor: elias.benharaoua@repf.se

Vill du kandidera till förbundsstyrelsen? Skicka din nominering till jessica.schedvin@repf.se!

Om du inte kan vara med på plats i Stockholm så kan du delta via Zoom.
Zoom-möte: https://us02web.zoom.us/j/85743048840
Mötes-ID: 857 4304 8840

Välkommen på Unga Republikaners kongress 2021!

Ungdomsdebatt 17 april 2021: Monarki eller republik?

Unga republikaner bjuder in till en ungdomsdebatt om statsskicket nu på lördag.

När: Lördag 17 april 2021 klockan 11:00-12:00
Var: Facebook

Länk: http://www.facebook.com/events/274158264078581/

Är det rimligt att posten som statschef går i arv?

Vi har bjudit in debattörer från fyra av riksdagspartiernas ungdomsförbund: SSU, MUF, LUF och KDU

Deltagare:
• Philip Botström, förbundsordförande SSU
• Romina Pourmokhtari, förbundsordförande LUF
• Anton Roos, andre vice ordförande KDU
• Johannes Thernström, ledamot i MUF:s förbundsstyrelse

Moderator: Johan Kovaniemi, grundare av Unga republikaner

Välkommen!

Unga republikaner

Unga republikaner tar strid

Under de senaste åren har den republikanska rörelsen i Sverige stärkts och diskussionen om införande av republik är mer vital än på länge. Republikanska föreningens ungdomsförbund Unga republikaner valde i går en ny ordförande. Elias Benharaoua, som är 20 år och bosatt i Republiken Jämtland, siktar på att bli monarkins fiende nummer 1.

– Det känns jättekul att ha fått medlemmarnas förtroende att leda Unga republikaner det kommande året tillsammans med en stark styrelse, säger Unga republikaners nyvalda ordförande Elias Benharaoua.

– Jag är redo för strid mot monarkin, som enbart är en motbjudande kvarleva från den tid då Sverige var en diktatur. Statschefer ska inte avlas fram i en kunglig sängkammare utan utses på demokratisk väg. Dagens system borde vara otänkbart i alla demokratiska stater.

– Familjen Bernadotte måste avsäga sig tronen. Då kan alla svenskar, oavsett föräldrar och börd, kandidera till statschefsposten. Även Victoria Bernadotte skulle, om hon fick folkets stöd, kunna bli president, avslutar Elias Benharaoua.

Valberedningens förslag till förbundsstyrelse för Unga Republikaner 2017-18

Valberedningen har genomfört valberedningsarbetet inför Unga Republikaners förbundskongress. Målsättningen har varit att hitta en bra balans mellan gamla och nya ledamöter för att garantera en kontinuitet samt hitta personer från hela Sverige för att få en bra bredd i styrelsen.

header1

Valberedningens förslag till styrelse för Unga Republikaner 2017-2018:

Förbundsordförande:

Aza Cheragwandi, 23 år, Stockholm (omval)

Övriga ledamöter:

David Schönfelder, 27 år, Göteborg (omval)
Erik Adolfsson, 22 år, Göteborg (nyval)
Erik Vikström, 21 år, Boliden (nyval)
Esma Yagci, 17 år, Stockholm (nyval)
Johannes Nyqvist, 23 år, Karlstad (omval)
Mikael Eriksson, 27 år, Eskilstuna (nyval)
Olle Nykvist, 27 år, Stockholm (omval)

Valberedningens förslag till lekmannarevisor för Unga Republikaner 2017-2018:

Jonas Lundgren, 26 år, Stockholm (omval)

Väl mött på kongressen!

Jessica Schedvin

Valberedningen
Unga Republikaner

Pressmeddelande den 30 april 2017 – Fler unga blir republikaner

Pressmeddelande den 30 april 2017

Fler unga blir republikaner

I en unik mätning från Demoskop/Expressen visas att allmänhetens förtroende för kungahuset har sjunkit avsevärt de senaste åren från 45% till 39%. Andelen unga har också rekordlåga förtroendesiffror, där endast 27% har förtroende för kungahuset. Unga Republikaner ser med glädje på resultatet av republikanska kampanjerna och vill få än fler unga att bli republikaner.
– När vi åker runt och pratar med ungdomar ser vi att allt fler unga inser absurditeten med en statschef vars enda mandat är att han föddes i rätt familj vid rätt tidpunkt, säger Aza Cheragwandi, förbundsordförande för Unga Republikaner.
Andelen svenskar som har förtroende för kungen och hans familj har sjunkit stadigt sedan skandalboken kom ut 2010. Andelen svenskar som har mycket lite förtroende för kungahuset har ökat med 8% de senaste åren.
– Allt fler unga går med i republikanska rörelser och engagerar sig för rätten att utse vår statschef. Vi unga vägrar vara undersåtar i vårt samhälle, säger Aza Cheragwandi

Länk till mätningen: http://www.expressen.se/nyheter/kungligt/demoskop-kungahuset-2017/

Unga Republikaner är en fristående ungdomsorganisation som driver frågan om en republik i Sverige i nära samverkan med Republikanska Föreningen. Vi samlar över 1000 unga republikaner från hela Sverige och driver den unga kampen mot monarki och för republik. http://ungarepublikaner.se

Kontakt: Aza Cheragwandi, aza.cheragwandi@repf.se, 070-935 40 33

Ny styrelse för Unga republikaner

Den 1 oktober 2016 ägde Unga republikaners förbundskongress rum i Stockholm. På kongressen diskuterades uttalanden och en ny förbundsstyrelse valdes.

Den nya förbundsstyrelsen består utav:

Aza Cheragwandi, förbundsordförande, Stockholm

Olle Nykvist, styrelseledamot, Örebro
Johannes Nyqvist, styrelseledamot, Karlstad
David Schönfelder, styrelseledamot, Stockholm

– Det är en stor ära att få leda detta viktiga förbund tillsammans med en klok styrelse. Arbetet för att väcka intresset kring republik hos Sveriges unga har bara börjat, säger Unga republikaners förbundsordförande Aza Cheragwandi.

Kongressuttalande: Riksdagsledamöter måste agera för republik

Vår kongress den 1 oktober 2016 antog följande uttalande:

Riksdagsledamöter måste agera för republik

Unga republikaner uppmanar riksdagens ledamöter att skriva förslag, motioner, om att avskaffa monarkin. Just nu pågår den allmänna motionstiden då riksdagsledamöterna kan lämna in motioner om alla frågor som riksdagen får besluta om. I år avslutas den allmänna motionstiden den 5 oktober klockan 16:30, så det börjar bli bråttom. Med bara några dagar kvar innan motionsstoppet vill Unga republikaner hjälpa de ofta mycket upptagna ledamöterna med att införa en fullt utvecklad demokrati genom att ge ett förslag till riksdagsmotion, som vilken riksdagsledamot som helst får ta och lämna in:

”Enskild motion

Motion till riksdagen
2016/17

av Förnamn Efternamn (parti)

Inför republik

Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att republik ska införas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering
Sverige har varit en demokrati i snart 100 år och regeringsformen inleds med orden ”all offentlig makt utgår från folket”. Ändå står det i grundlagarna att Sverige ska ha en kung eller en drottning som statschef och att detta ämbete ska ärvas. Monarkin är inte förenlig med att all offentlig makt utgår från folket. Det hävdas ibland att kungafamiljen inte har någon offentlig makt, utan att de endast är representanter för Sverige. Den familj som anses representera det svenska folket kommer alltid ha otroligt mycket makt – makt över Sveriges relationer med andra länder, makt över Sveriges anseende internationellt och makt att påverka den svenska befolkningen. Nu är det dags att avsluta den långa kamp för demokrati som våra förfäder så tappert påbörjade i en tid då monarkin var en symbol för diktatur. Monarkin är i grunden oförenlig med demokrati. Riksdagen måste därför besluta om att ändra grundlagarna och påbörja övergången till republik.

Förnamn Efternamn (parti)”

Valberedningens förslag till kongressen 2016

Valberedningens förslag till förbundsstyrelse för Unga republikaner verksamhetsåret 2016-2017:

Förbundsordförande
Aza Cheragwandi, nyval

Ledamöter
Olle Nykvist, nyval
Johannes Nyqvist, nyval
David Schönfelder, nyval

Valberedningens förslag till revisor för Unga republikaner verksamhetsåret 2016-2017:

Jonas Lundgren, nyval

För valberedningen
/Tariq Bacchus och Johan Kovaniemi

Kongresshandlingar 2016

Alla medlemmar i Unga republikaner kallas till kongress lördagen den 1 oktober klockan 14:00 i Stockholm. Kongressen äger rum på Republikanska föreningens kansli på Karlbergsvägen 86 B, Stockholm. Alla medlemmar har rösträtt på kongressen.

Facebook: www.facebook.com/events/620363888128448/

På kongressen kommer vi bland annat välja förbundsordförande, välja förbundsstyrelse och diskutera hur vi bäst bildar opinion för republik. Kongressen är din chans som medlem att påverka förbundet. Varmt välkommen!

Kongresshandlingar

1. Kongresskallelse (utskickad den 30 juni)

2. Unga republikaners stadgar

3. Dagordning för kongressen

4. Verksamhetsberättelse

5. Förbundsstyrelsens ekonomiska berättelse

6. Revisionernas berättelse

7. Valberedningens förslag

Kongresshandlingarna kommer att finnas uppkopierade på plats. Vi bjuder på fika!