Pressmeddelande den 30 april 2017 – Fler unga blir republikaner

Pressmeddelande den 30 april 2017

Fler unga blir republikaner

I en unik mätning från Demoskop/Expressen visas att allmänhetens förtroende för kungahuset har sjunkit avsevärt de senaste åren från 45% till 39%. Andelen unga har också rekordlåga förtroendesiffror, där endast 27% har förtroende för kungahuset. Unga Republikaner ser med glädje på resultatet av republikanska kampanjerna och vill få än fler unga att bli republikaner.
– När vi åker runt och pratar med ungdomar ser vi att allt fler unga inser absurditeten med en statschef vars enda mandat är att han föddes i rätt familj vid rätt tidpunkt, säger Aza Cheragwandi, förbundsordförande för Unga Republikaner.
Andelen svenskar som har förtroende för kungen och hans familj har sjunkit stadigt sedan skandalboken kom ut 2010. Andelen svenskar som har mycket lite förtroende för kungahuset har ökat med 8% de senaste åren.
– Allt fler unga går med i republikanska rörelser och engagerar sig för rätten att utse vår statschef. Vi unga vägrar vara undersåtar i vårt samhälle, säger Aza Cheragwandi

Länk till mätningen: http://www.expressen.se/nyheter/kungligt/demoskop-kungahuset-2017/

Unga Republikaner är en fristående ungdomsorganisation som driver frågan om en republik i Sverige i nära samverkan med Republikanska Föreningen. Vi samlar över 1000 unga republikaner från hela Sverige och driver den unga kampen mot monarki och för republik. http://ungarepublikaner.se

Kontakt: Aza Cheragwandi, aza.cheragwandi@repf.se, 070-935 40 33