Kongressuttalande: Riksdagsledamöter måste agera för republik

Vår kongress den 1 oktober 2016 antog följande uttalande:

Riksdagsledamöter måste agera för republik

Unga republikaner uppmanar riksdagens ledamöter att skriva förslag, motioner, om att avskaffa monarkin. Just nu pågår den allmänna motionstiden då riksdagsledamöterna kan lämna in motioner om alla frågor som riksdagen får besluta om. I år avslutas den allmänna motionstiden den 5 oktober klockan 16:30, så det börjar bli bråttom. Med bara några dagar kvar innan motionsstoppet vill Unga republikaner hjälpa de ofta mycket upptagna ledamöterna med att införa en fullt utvecklad demokrati genom att ge ett förslag till riksdagsmotion, som vilken riksdagsledamot som helst får ta och lämna in:

”Enskild motion

Motion till riksdagen
2016/17

av Förnamn Efternamn (parti)

Inför republik

Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att republik ska införas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering
Sverige har varit en demokrati i snart 100 år och regeringsformen inleds med orden ”all offentlig makt utgår från folket”. Ändå står det i grundlagarna att Sverige ska ha en kung eller en drottning som statschef och att detta ämbete ska ärvas. Monarkin är inte förenlig med att all offentlig makt utgår från folket. Det hävdas ibland att kungafamiljen inte har någon offentlig makt, utan att de endast är representanter för Sverige. Den familj som anses representera det svenska folket kommer alltid ha otroligt mycket makt – makt över Sveriges relationer med andra länder, makt över Sveriges anseende internationellt och makt att påverka den svenska befolkningen. Nu är det dags att avsluta den långa kamp för demokrati som våra förfäder så tappert påbörjade i en tid då monarkin var en symbol för diktatur. Monarkin är i grunden oförenlig med demokrati. Riksdagen måste därför besluta om att ändra grundlagarna och påbörja övergången till republik.

Förnamn Efternamn (parti)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s