Krönika: Demokratisering av statsskicket är en frihetsfråga

Det är få tillfällen som det är så uppenbart vilka förlegade traditioner som monarkin står för som idag. Idag har vi under hela dagen kunnat följa den exponering som två barn utsätts för – utan att själva ha kunnat vare sig välja eller påverka det.

Nationaldagen är en dag då det är passande att uppmärksamma att vi i Sverige lever i en demokrati där både du och jag har rätt att tycka vad vi vill. Det är någonting att värna. Det är även dags att utöka demokratiseringen och gå fullt ut. Det är dags att Sverige byter statsskick till republik.

Monarki och frihet är varandras motpoler. Unga Republikaners antagonister talar ofta om att värna historien, seder och traditioner, men att maniskt hålla fast vid odemokratiska principer är inte värdigt en demokrati. Vi har rätt till någonting bättre.

Lika mycket som vi har rätt att välja skola, arbete, bostadsort och politiska företrädare borde vi ha rätt att välja statschef. Istället hänvisas det ofta till tradition. Att vi likväl har en lång tradition att ha en envåldshärskare utan en riksdag baserad på ett partisystem är någonting som samma personer gärna inte pratar om. Det är hyckleri.

Monarkins innebär inskränkningar på personers fri- och rättigheter. Våra kommande monarker har inte möjlighet att själva välja religion eller framtid. Det går emot de grundläggande liberala principerna om alla människors lika värde.

Det är dags att även Estelle och Leonore får möjlighet att själva påverka sin framtid. Dagens system ryms inte i en modern demokrati och istället för att bejaka konservativa krafter bör vi leva upp till de liberala principer som resten av vår konstitution vilar på.

2011 skrev författaren och krönikören Lena Andersson följande ord:

”Monarkin är odemokratisk till sitt väsen även när en demokratiskt vald riksdag underlåter att avskaffa den. Den är det på samma sätt som rasismen är odemokratisk även om den riksdag som stiftar lagar som ej gäller lika för medborgarna är folkvald.”

Hon har rätt. Att undvika att uppmärksamma frågan om republik är en skymf emot demokratin. Påverka. Det är dags för demokrati fullt ut.

Jessica Schedvin, styrelseledamot för Unga Republikaner och medlem i Moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s