KDU:s syn på monarkin oroar

1974 förhandlade socialdemokraterna och de borgerliga partierna fram en kompromiss gällande kungahuset. Kompromissen innebar att kungamakten kraftigt skulle beskäras, monarkins roll är allt sedan dess (i princip) bara ceremoniell. Nu, 39 år senare, vill Kristdemokratiska Ungdomsförbundet avskaffa Torekovkompromissen. I ett hyllningsmeddelande på förbundets hemsida uttlar sig förbundsordförande Sara Skyttedal. Skyttedal säger bland annat: ”KDU vill öka monarkins ceremoniella uppgifter och ge tillbaka monarkin de befogenheter de hade fore 1974”. Detta är i sig en motsägelse. Vad KDU verkar ha missat är att monarkin efter Torekovkomporomissens införande endast har haft ceremoniella uppgifter. Det inflytande som i och med kompromissen lyftes bort från monarkin var främst av politisk art.

Efter detta utspel att Skyttedal meddelat att KDU vill ge tillbaka de ceremoniella uppgifter som kungen hade före 1974. Vi kan meddela att detta bland annat innebär att KDU vill att kungen ska ha en roll vid regeringsbildandet.

I sitt korta men innehållsrika pressmeddelande menar KDU även att de vill ha en höjning av apanaget. Detta motiveras på något vis med att kungen har gjort ett bra jobb och att apanaget dessutom inte prisindexjusteras årligen. Det jävkliga med monarkin, vilket KDU verkar missa, är att oavsett om kungen gjort ett bra eller dåligt jobb så får han behålla sitt jobb. Detta på grund av att vår statschef i Sverige tillsätts genom avel. Som vi förstår KDU:s syn på saken så är detta inte bara en intäkt på att familjen Bernadotte är lite extra bra på att klippa band och inviga saker utan även att de är lite extra predestinerade att ha politiskt inflytande eftersom det är just detta som Skyttedal och KDU vill utvidga genom att avskaffa Torekovkompromissen.

När det gäller apanagehöjningen är det också märkligt att KDU vill ge högre apanage till just hovstaterna eftersom det är det apanaget som ständigt kritiseras för bristande redovisning. Vi ser det som beklagligt att KDU inte vill vara med och utveckla den svenska demokratin och öka det folkliga inflytandet genom införandet av republik.

/Jonas Lundgren, förbundsordförande Unga Republikaner
Jessica Schedvin, förbundsstyrelseledamot Unga Republikaner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s