Jag lovar att köpa korv åt kungen

I SVT:s årliga megafonjournalistiska monarkiförhärligande program ”Året med kungafamiljen” som sändes på nyårsdagen fick vår statschef frågan om han tyckte att insynen i hovets ekonomi var tillräcklig. Hans svar blev att han ansåg att det vore märkligt om varje varmkorv han köpte skulle redovisas.

kungenskorvI Sverige hade vi 2012 ett reformutrymme som låg på cirka 23 miljarder kronor. Av dessa gick cirka 122 miljoner till hovet. Dessa delas upp i två högar kan man säga, två verksamheter. Den första av dessa verksamheter är slottsstaten. Slottsstatens ekonomi redovisas relativt öppet och omfattar ungefär 60 miljoner kronor. De resterande cirka 60 miljoner kronorna går till det som kallas hovstaten. Hovstaten betalar bland annat löner till hovets personal men även till kungens personliga utgifter. Anslaget till hovstaten har ökat med 12,2 miljoner kronor mellan 2007 till 2011 (verksamhetsberättelsen för hovstaten 2012 är inte klar ännu). Vi säger att en varmkorv kostar i snitt 20 spänn, alltså en vanlig grillad med bröd, ingen Bamse eller chorizo. Troligt är att hovet har ungefär samma personalutgifter som 2011, det vill säga cirka 44 miljoner eller 70 procent av hovstatens totala ekonomi. Då återstår ungefär 18 miljoner kronor av hovstatens totala ekonomi. Det motsvarar någonstans runt 90.000 varmkorvar. Det skulle innebära att kungen åt 246 varmkorvar om dagen, året runt. Om vi ponerar att han får hjälp av hela kungafamiljen så skulle det innebära att kungafamiljen konsumerade 30 varmkorvar om dagen per person, och då räknar jag med att prinsessan Estelle äter lika många som resterande kungafamiljen trots att hon är en ganska liten tjej och att Chris O’Neill är med och käkar trots att han och Madde inte har gift sig ännu.

Jag tror visserligen att de flesta är medvetna om att kungen bara försökte att negligera frågan om apanagets offentlighet genom att dra till med den beryktade korven. Min främsta reflektion är att det är åt skogen illa om kungen som statschef föraktar sina medborgare, vars yttersta representant han trots allt är. För hur skulle det kunna vara frågan om något annat än förakt när man uttrycker sig på detta sätt?

I egenskap av förbundsordförande i Unga Republikaner lovar jag att köpa 1 paket varmkorv till kungen varje år om han i gengäld lovar att se till att även apanaget till hovstaten redovisas offentligt. Smaklig måltid ers majestät!

/Jonas Lundgren, förbundsordförande för Unga Republikaner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s