Ett år med Unga Republikaner – fight för ett demokratiserat statsskick

Det har varit ett händelserikt år för Unga Republikaner. Det kan vara på sin plats att göra en liten summering.

republik1Unga Republikaner vill popularisera debatten om vårt otidsenliga statsskick. Det stora vi gjort i år är därför att lansera Sveriges första republikanska seriealbum, RE:PUBLIK. Medverkade i seriealbumet gjorde bland andra Kolbeinn Karlsson, Jenny Taravosh och Berit Viklund.

Det har presenterats en grundlagsutredning gjord av Mats Einarsson och Jesper Svensson från Republikanska Föreningen. Utredningen diskuterades på ett möte i Riksdagshuset där medlemmar från Unga Republikaner närvarade.

För att lansera det första republikanska seriealbumet RE:PUBLIK deltog Unga Republikaner på Stockholms internationella seriemässa. Många nya medlemmar strömmade under dagen till förbundet och vårt seriealbum uppskattades mycket av besökarna.

228609_1912215758659_1039844514_2158162_1852977_nDen 6:e maj höll Unga Republikaner kongress på Republikanska Föreningens kansli i Stockholm. En ny förbundsstyrelse valdes med Linnea Frank som förbundsordförande. Till styrelsen valdes också Johan Kovaniemi, Yacob Rajis, Sofie Haugland, Arijan Kan, Eva Forslund, Jonas Lundgren och Daniel Thilén. Ett speciellt tack också till Jacob Karlsson som inte ställde upp för omval till förbundsstyrelsen.

En gästkrönikör har medverkat på Unga Republikaners hemsida, nämligen Jessica Schedvin, ordförande för Unga Humanister. Jessica skrev en artikel om kungahuset och religionsfriheten.

Skärmavbild 2012-05-26 kl. 12.57.17Den kanske mediemässigt största händelsen under året har varit när förbundsordförande Linnea Frank skrev om bevakningen av Estelles dop på SVT-Debatt och därefter i programmet Medielabbet debatterade bevakningen med Jan Axelsson, programdirektör på SVT. Unga Republikaner såg SVT-produktionen Inför det kungliga dopet som en PR-film för monarkin.

Självfallet har Unga Republikaner också hållit bokbord på skolor och liknande runt om i Sverige, ett sådant tillfälle var vid en debatt om republik eller monarki som ordnades på Södra Latins Gymansium.

ringkungenUnga Republikaner undrade också varför inte kungahuset fanns närvarande på Pridefestivalen. Kampanjen fick namnet ”Ring kungahuset” och vi diskuterade kungahuset och arvsmonarkin utifrån ett normkritiskt perspektiv och delade ut republikanska pins till deltagarna i Prideparaden tillsammans med Republikanska Föreningen.

Pressekreteraren för Unga Republikaner, Jonas Lundgren, medverkar i en stor intervju i Borås Tidning. Intervjun gäller hans engagemang för demokratisering av statsskicket.

När den allmänna motionstiden för året gick ut i riksdagen hade frågan om statsskicket hamnat i skym undan. Unga Republikaners förbundsordförande Linnea Frank och Republikanska Föreningens ordförande Peter Althin kritiserade de rädda riksdagspartierna i ett pressmeddelande.

I december avgick förbundsordförande Linnea Frank av personliga skäl. Hon ersattes av Jonas Lundgren som tillförordnad förbundsordförande fram till Unga Republikaners kongress i mars. Eva Forslund tog över som pressekreterare efter Jonas Lundgren.

Det har varit ett händelserikt och spännande år att vara ung och republikan. Vi i Unga Republikaner kan ändå vara nöjda med vår insats under det senaste året. Vi växer och blir fler. Frågan om vårt statsskick aktualiseras allt mer. Vi hoppas på ett lika bra och aktivt år 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s