Läs vår debattartikel från svt debatt: SVT sviker sitt journalistiska uppdrag i rapporteringen om kungadopet

ESTELLES DOP Sveriges Television satsar på Estelles dop med programmet ”Inför det kungliga dopet”. Det är ett program som ensidigt hyllar monarkin och som saknar all form av kritisk skildring eller opartiskhet. Våra licenspengar borde gå till oberoende TV och inte till rojalistiska PR-filmer för en av Sveriges allra mäktigaste familjer, skriver Unga Republikaner.

Just nu sänder Sveriges Television programmet ”Inför det kungliga dopet”. Det är ett program som ensidigt hyllar monarkin och som saknar all form av kritisk skildring eller opartiskhet, enligt Fredrik Söderquist, studierektor i retorik vid Södertörns högskola. Unga Republikaner kritiserar nu SVT:s ensidiga rapportering men drömmer hoppfullt om att någon gång få oberoende medier för sina licenspengar.

Debatten är i full gång mellan republikaner och rojalister; ett tecken på att frågan om vårt statsskick verkligen är politiskt laddad i dagens Sverige. Det är underligt att Sveriges Television inte behandlar monarkin som den maktfaktor och det ämne för diskussion som den är. Det är dags att ta av sig silkesvantarna! Att sända inte ett, utan flera program om dopet av nyfödda Estelle Bernadotte går inte ihop med SVT:s oberoende, och då måste någon öppet våga kritisera Sveriges television för att man abdikerat från sin roll som oberoende nyhetsbevakare. Att Sveriges Television aktivt bidrar till att göra reklam för familjen Bernadotte och den svenska monarkin, det menar vi i Unga Republikaner är fel.

Många tröttnade redan på SVT:s okritiska bevakning av Victorias och Daniels bröllop sommaren 2010. Programmet sändes timme efter timme, men statsskicksfrågan togs knappt upp. Tanken att en stor del av dem som betalar TV-licensen inte ens stöttar det system som SVT så okritiskt hyllar kan inte ha slagit programchefen. Förtroendet för SVT skadades påtagligt i och med bröllopsbevakningen. Till dopet hade Sveriges Television sin chans att göra om och göra rätt, men istället sänder man samma typ av enkelspåriga hyllningsfilmer av kungahuset som sist och det är lika oroväckande den här gången. Ingen annan makthavare i Sverige behandlas på det här viset. Kungahuset måste plockas ner från piedestalen och familjen granskas och behandlas på samma sätt som andra offentliga personer.

Sveriges Television har som uppdrag att vara oberoende, någonting som man idag inte lever upp till när det gäller bevakningen av kungafamiljen. SVT går över gränsen när man satsar på att lyfta monarkins representanter helt okritiskt. När vi frågade studierektor i retorik på Södertörns högskola, Fredrik Söderquist, vad han tyckte om dokumentären ”Inför det kungliga dopet” får vi till svar: ”Det handlar om hur Sveriges Television väljer att skildra dopet och i vilka proportioner. Jag har gått igenom filmen inför dopet och vill kalla den en PR-film för monarkin. Det saknas helt kritik och alternativa perspektiv, och filmen kan därför närmast jämföras med ett hyllningstal.” Ett hyllningstal är inte oberoende, det borde öppet konstateras.

Att SVT rapporterar om vad kungahuset gör är fullt naturligt, det angår oss alla, men vi kan inte acceptera en rapportering helt i avsaknad av journalistisk kritik. Våra licenspengar borde gå till oberoende TV och inte rojalistiska PR-filmer för en av Sveriges allra mäktigaste familjer.

Unga Republikaner skäms lite å Sveriges Televisions vägnar och är oroliga för dess än så länge goda rykte. Vi hoppas på en förändring inom en snar framtid så att vi kan se makten i Sverige som den faktiskt ser ut och inte bara genom de rojalistiska glasögonen.
Linnea Frank, förbundsordförande Unga Republikaner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s