Krönika: Vila är för rojalister

Republikanska Föreningen har, genom Jesper Svensson och Mats Einarsson, tagit fram ett förslag till ny republikansk författning..

Republikanska Föreningen gick framåt rejält tack vare Estelles födelse. Sedan 2010 har Sverige ett republikanskt ungdomsförbund, det är vi, Unga Republikaner, som nu i söndags haft vår kongress och ska nu sparka igång en ny förbundsstyrelse med en ny förbundsordförande. I veckan kom en undersökning från SOM-institutet som presenterade ett stöd för Sveriges statschef på 4 procent. Stödet för monarkin ligger på 51 procent, således är vägen inte lång till en majoritet för ett demokratiskt statsskick. Orsaken till det låga förtroendet för kungen tycks egentligen främst bero på boken Den motvillige monarken och på Maj Wechselmanns och TV4:s avslöjanden om drottningens användande av pengar från oss skattebetalare för att skriva om sin pappas historia. Undertecknad har svårt att komma på någon annan institution än kungahuset som, i ett land där nazismens och kommunismens brott kartläggs och redovisas av en specialinrättad myndighet (Forum för levande historia), skulle komma undan med att använda skattepengar till att skriva om historien i en gammal nazists favör.

Förtroendet för monarkin dalar alltså. Det finns inte så mycket att försvara. Snart har frivilliga krafter gjort det packat och klart att omvandla Sveriges statsskick för att genomföra en extremt central demokratireform. Det som krävs är Bara ett penndrag, som Einarssons och Svenssons utredning också heter.

Frågan är om vi hinner. Det är ett penndrag som krävs men det måste göras snart. Vi republikaner måste veta att utnyttja läget nu, driva på mer än någonsin även om det nu verkar vara medvind. Varför? För att om vi vill demokratisera statsskicket finns det ett stort hot; Victoria. Man kan knappast ha så mycket principiellt emot ett Victoria skulle kunna kandidera till presidentämbetet i en republik. Däremot kommer stödet för kungahuset att öka igen när Victoria tar över pappsens jobb. Är det något som man som republikan bör se som ett principiellt problem att kungen (drottningen om Victoria hinner ta över) är populär? Personligen tycker jag inte det. Det principiella ligger inte där utan i demokratisaspekten av att kungamakten finns kvar och att samhället inte är fullt ut demokratiskt även om en av dem som hindrar demokratiutvecklingen råkar vara populär.

Det är lite av skördetid för oss republikaner just nu. Ni känner det säkert. Vi har liksom lyfts fram som på en våg av monarkiyra, avslöjanden och oförutsedda händelser. Det är väldigt trevligt. Men samtidigt får vi inte vara lugna och luta oss tillbaka. Om Sverige ska bli en republik är en fråga om aktivt opinionsarbete, bland unga under 30 måste det arbetet göras av Unga Republikaner. När det gäller äldre så måste det arbetet göras av Republikanska Föreningen. Vila är för rojalister.

/Jonas Lundgren, frilandsskribent
Nyvald ledamot för Unga Republikaners förbundsstyrelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s