Alternativet: Republiken Sverige

På Republikanska Föreningens kongress den 12 november presenterades ett utkast till en grundlagsutredning, som tillsatts av föreningen, som kommer vara helt färdigt i början av 2012. Utredarna är Mats Einarsson och Jesper Svensson, dock har dem tagit en del experter tills sin hjälp. Utredningens uppgift är att utreda fram hur en framtida svensk republik kan se ut.

De förslag som presenterades två alternativa vägar att gå ett där man ersätter monarkin med en republik där Riksdagen väljer statschef som då får titeln ”President” eller där folket väljer statschefen i direkta majoritetsval med samma titel, som med ett system där Riksdagen väljer statschefen. I ingen av de föreslagna alternativen vill utredarna ge president någon mer makt än vad monarken har i dag.

I det alternativet där Riksdagen väljer så har då varje riksdagsledamot nomineringsrätt, medan i ett system med direkta val så har Riksdagens partier eller en särskild nomineringsgrupp med minst 20 000 väljare bakom sig, nomineringsrätt.

I de båda huvudalternativen ska det råda majoritetsval där absolut majoritet krävs för att bli vald, så om ingen av kandidaterna får majoritet vid en första omgång ska en andra omgång hållas med de två kandidater som fick mest röster.

Oavsett vilka av huvudalternativen som väljs ska begränsningen av presidentens ämbetsperiod vara 6 år. Utredarna diskuterade om det ska vara en begränsning av hur många gånger man får ställa om till omval, dock ansåg utredarna att det av demokratisk synpunkt inte är bra idé då det begränsar Riksdags- eller väljarmajoriteten att få uttryck för sin vilja vem de vill ha som president.

Det diskuterades om Riksdagen skulle kunna väcka misstroendeförklaring mot presidenten,  dock föreslog inte utredarna något sådant då man tyckte att då statschef är mer en symbolisk person. De ansågs dock att frågan ska diskuteras vidare.

Vissa små förändringar av statschefens befogenheter bör dock ske anser utredarna. Statschefen ska exempelvis överta talmannens uppgift att föreslå regeringsbildare vid statsråds och regeringens avgång.

Övriga förändringar är också att till skillnad från dagens kungahuset ska presidenten vara möjlig att granskas av konstitutionsutskottet. Sen beroende på vilken av huvudalternativen det blir ska riksdagsordningen eller valordningen ändras efter de konsekvenser som de får av som beskrivits ovan.

Utredarna berörde kort i sin presentation andra alternativ som skulle kunna införas efter monarkins avskaffande, som att talmannen blir statschef, att statsministern blir både stat- och regeringschef eller att vi helt avskaffar statschefstiteln ur de svenska politiska systemet och fördelar ut det saker den nuvarande statschefen gör på olika andra figurer som statsministern, talmannen, statsråd, riksdagsledamöter mm.  Det kom en del synpunkter på just att de berörde de andra alternativ så kort fram för allt att de inte kollade närmare på idén på ett statschefslöst statsskick. Som ansågs av vissa medlemmar under seminariet skulle vara den som i folkets medvetande verkade som minst förändring av dagens läge, även om det rent författningstekniskt är en större förändring än utrednings två huvudalternativ.  Nu vill vi i Unga Republikaner starta en ordentligt debatt om alternativ som lever parallellt  med debatten om avskaffande av monarkin. Därför bjuder vi nu det politiska ungdomsförbunden antagligen om de förespråkar republik så representanter för ungdomsförbunden eller om det finns medlemmar från de övriga, att skriva ett inlägg här på vår hemsida vad det har för idéer kring alternativet.

För att läsa mer om utredning se här:

Utredningens förord

Utredningens författningsförslag

Utredningens frågeställningar inför ett republikansk statsskick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s