Unga republikaner tar strid

Under de senaste åren har den republikanska rörelsen i Sverige stärkts och diskussionen om införande av republik är mer vital än på länge. Republikanska föreningens ungdomsförbund Unga republikaner valde i går en ny ordförande. Elias Benharaoua, som är 20 år och bosatt i Republiken Jämtland, siktar på att bli monarkins fiende nummer 1.

– Det känns jättekul att ha fått medlemmarnas förtroende att leda Unga republikaner det kommande året tillsammans med en stark styrelse, säger Unga republikaners nyvalda ordförande Elias Benharaoua.

– Jag är redo för strid mot monarkin, som enbart är en motbjudande kvarleva från den tid då Sverige var en diktatur. Statschefer ska inte avlas fram i en kunglig sängkammare utan utses på demokratisk väg. Dagens system borde vara otänkbart i alla demokratiska stater.

– Familjen Bernadotte måste avsäga sig tronen. Då kan alla svenskar, oavsett föräldrar och börd, kandidera till statschefsposten. Även Victoria Bernadotte skulle, om hon fick folkets stöd, kunna bli president, avslutar Elias Benharaoua.