Pressmeddelande: Myndigheterna måste skärpa sig!

Under gårdagen (1/6-2013) publicerade Aftonbladet ett avslöjande om hur dokument och korrespondens som sker mellan kungahuset och olika länsstyrelser inte diarieförs och därmed inte är tillgängliga för journalister, opinionsbildare och intresserad allmänhet. Korrespondensen med kungahuset samt kritiska brev gällande kungahuset från privatpersoner hamnar ibland inne på enskilda tjänstemäns kontor och diarieförs inte.

Myndigheternas hantering av korrespondensen med kungahuset lider av en uppenbarligen osund kultur, och verkar ha gjort så under en lång tid. Man kan fråga sig om detta inte är ett brott mot Offentlighets- och sekretesslagens krav på god sed. Korrespondens med kungahuset måste hanteras som alla andra handlingar och göras tillgängliga för allmänheten. Den myndighetskultur som Aftonbladet berättar om den 1/6-2013 är tveksam ur demokratihänseende och dessutom problematisk för ett förbund som Unga Republikaner, som arbetar med opinionsbildning i statsskicksfrågor. – Med anledning av Aftonbladets avslöjande kräver Unga Republikaner att samtliga svenska myndigheter ser över sina rutiner beträffande kommunikation med kungahuset och åtgärdar eventuella fel, säger Jonas Lundgren, förbundsordförande för Unga Republikaner. – Offentlighetsprincipen är grundläggande för demokratin i Sverige. Att genom hemlighetsmakeri försvåra vår granskning av statskicket är oacceptabelt, menar Emil Claesson, förbundssekreterare för Unga Republikaner. – Vi ser ständigt exempel på hur monarkin särbehandlas på olika sätt. För oss är det självklart att samma regler ska gälla för dem och frågor som berör dem som gäller för alla andra, avslutar Jonas Lundgren

Presskontakt: Jonas Lundgren, förbundsordförande Unga Republikaner Mail: jonas.lundgren@repf.se Telefon: 073 535 7576

Johanna And, pressekreterare Unga Republikaner Mail: johanna.and@luf.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s