Gästkrönika: Religionsfriheten ska gälla alla, befria Estelle!

Det tål att upprepa sig. Sverige är ett demokratiskt land där alla människor ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Svårare borde det inte vara.

Dock finns det några undantag och det är medlemmarna i vår kungafamilj. Aspekterna på argument som talar emot monarkin som konstitutionellt system är flera, men jag är mest intresserad av kungafamiljens rättigheter.

En konkret och tydligt exempel på när kungafamiljens rättigheter är oerhört inskränkta och att systemet av lagar som upprätthåller monarkin bakåtsträvande är bristen på religionsfrihet.

Enligt paragraf fyra i vår successionsordning står det följande:

”§ 4. Såsom 2 § i 1809 års regeringsform uttryckligen stadgar, att Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är, sålunda skola ock prinsar och prinsessor av det kungl. huset uppfödas i samma lära och inom riket. Den av kungl. familjen som ej sig till samma lära bekänner, vare från all successionsrätt utesluten. Lag (1979:935).”

Detta innebär alltså att vår konung och blivande drottning måste erkännas sig till den ”rena evangeliska läran” och bekänna sig till den Augsburgiska bekännelsen, vars första paragraf lyder på följande vis:

”I paragraf 1, om Gud, stadgar bekännelsen att man fördömer ”alla kätterier” såsom ”manikéerna, vilka antogo två urprinciper i tillvaron, en god och en ond; likaså valentinianerna, arianerna, eunomianerna, muhammedanerna och alla andra dylika”

I teorin betyder detta att det svenska statsöverhuvudet enligt lag måste ställa sig mot islam och fördöma denna religion.

Vår statchefen ska alltså inte bara vara kristen, utan även fördöma muslimer?

Ett vanligt argument mot detta är att det är en gammal lag som hänger med av traditionella skäl. Har vi haft det så länge skadar det väl inte att vi har det ett tag till? Alltså samma argument för monarkin i sin helhet.

När vi sekulariserade Sverige år 2000 genom att bryta banden mellan stat och kyrka prövades denna lag, men beslutet stannade vid att lagen skall vara kvar.

Religionsfrihet genom val att själv få välja eventuell religiös tillhörighet är en angelägenhet för alla människor, även för de som råkar födas in i en kunglig familj.

Att Victorias barn måste bekänna sig till rena evangeliska läran bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Det är dags att Sverige lever upp till vår sekulära samhällsgrund och ger alla våra medborgare religionsfrihet.

Jessica Schedvin
Förbundsordförande för Unga Humanister

Ett svar till ”Gästkrönika: Religionsfriheten ska gälla alla, befria Estelle!”

  1. Hej,
    Jag tycker det du skriver är bra och att medlemmar i kungafamiljen måste tillhöra någon religion är ytterligare en skam för Sverige. Jag tänkte bara kritisera ditt påhopp på den evangeliska läran. Den evangeliska läran har faktiskt ingenting att göra med att fördöma muslimer. Enligt Matt 22:39 så ska du älska din näste som dig själv – vilket faktiskt innebär personer som tillhör andra religioner. Det är principiellt fel att tvinga någon att tillhöra en religion men den evangeliska läran är inte kopplad till islamofobi… Ditt argument vore mer kraftfullt om du avstod från att blanda in din personliga uppfattning av den evangeliska tron och istället argumenterar utifrån ren objektiv fakta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s