Kungahuset har makt

Idag släppte fokus sin lista över Sveriges 100 mäktigaste personer Victoria Bernadotte listas på plats 29 och Carl Gustaf Bernadotte listas på plats 66. Om man räknar bort formell makt listas Victoria Bernadottes mediala makt i listan som Sveriges åttonde mäktigaste. 

Fokus visar precis som vi inom den republikanska rörelsen länge har hävdat att kungahuset har en otroligt stark makt i det svenska samhället. Det som är viktigt att ta med sig är att kungahuset har otroligt stark medial och informell makt. Om man bara listar den informella makten kommer Victoria Bernadotte på nionde plats och den mediala på åttonde.

”Det vi mäter är makt över medborgarnas hela liv, alltså både jobb och övrig tid, vilket ändå ger politiker ett långt större inflytande än en aldrig så mäktig figur i näringslivet.” skriver Anders Billing, editionschef på Fokus.

Det viktiga i Fokus mätning av makt är att makt är mer än bara den formella makten ett uppdrag ger. När man, precis som Fokus gör, sammanställer informell makt och medial makt så ger det en sammanställd och tydligare bild av kungahusets makt. Något som är ett problem för de rojalister som vill hävda att kungahuset inte har någon makt.

Media är ett av de starkaste fenomen som kan ge en person makt och bland annat SVT:s lama agerande och brist på granskning tror vi kan bidra till att vår monark och blivande monarks makt skjuter i höjden och på ett osunt sätt rimmar illa med både demokratins grundvärden och den svenske monarkens roll som en oberoende och opolitisk person.

Att Victoria Bernadotte och Carl Gustaf Bernadotte överhuvudtaget finns med på Fokus lista är mycket oroande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s