Ungrepublikaner på frammarsch

jonas3

Efter kongressen har en ny förbundsstyrelse valts och satts i arbete. Detta har bland annat inneburit att jag gått från tillförordnad till ordinarie förbundsordförande med en förbundsstyrelse jag tror kommer visa sig vara den bästa en kongress valt i Sverige 2013. Visst, det är ett högt ställt mål. Men jag tror inte att vår förbundsstyrelses kompetens och bredd kan underskattas. Emil Claesson, Jessica Schedvin, Sandra Rosenälv och Johanna Alm kommer tillsammans med mig att ta Unga Republikaner till nya höjder.

Efter att ha haft en bra och framtidsoptimistisk kongress ser vi redan klara framsteg. Media börjar få upp ögonen för vårt förbund och verksamheten vi driver. Detta kan inte underskattas. Vi har sedan mitten av april bland annat deltagit i finska Radio Vega där jag försvarat de antirojalistiska och republikanska ståndpunkterna. Vi har också i en artikel på Newsmill smulat sönder rojalistiska ihåliga argument.

Igår fick jag ett mail från en entusiastisk och taggad medlem och för bara några dagar sedan utökades Unga Republikaners landsomfattande nätverk när Peder Kostet blev vår nionde kontaktperson. Efter sommaren hoppas vi ha en fungerande lokalavdelning i Luleå med benägen hjälp av vår kontaktperson på orten, Fanny Blombäck. Över huvud taget ser vi just nu hur den republikanska rörelsens ungdomsdel byggs allt starkare och det är något vi kan glädjas åt. Glädjen får dock inte innebära att vi tappar garden, vi måste fortsätta vårt målmedvetna arbete för att göra Unga Republikaner till en stark demokratirörelse.

Samtidigt som Unga Republikaner växer sig starkare ser vi också hur kravet på arvsmonarkins avskaffande och fullständig demokrati börjar växa även i andra ungdomsrörelser. I den centerpartistiska ungdomsrörelsen, CUF, ser vi hur deras kongress behandlade frågan om CUF:s inställning till statsskicket. Tyvärr nådde motionen inte hela vägen fram men det faktum att frågan om statsskicket diskuterats och vunnit gehör är jag övertygad om att vi bör se som en framgång.

Vad jag också tror att vi ser just nu är hur folk i gemen i större utsträckning än tidigare börjar se det absurda i kungahusets särställning i riksdagen. Vi republikaner ser naturligtvis det stora problemet i att media behandlar makthavarna okritiskt vilket vi tidigare poängterat i samband med vår Estelles dop. Som republikaner tycker vi naturligtvis att kungahuset bör bevakas som den maktfaktor det är och inte få den gräddfil den allt för länge åtnjutit i media.

Med dessa ord vill jag försöka sätta ord på en känsla. En känsla av optimism och framtidstro. Peter Althin fick när han var ordförande för Republikanska Föreningen ofta frågan om han trodde att målet, monarkins avskaffande, skulle bli verklighet under hans livstid. Han svarade konsekvent ja. Jag är övertygad om att Unga Republikaner som en del av den republikanska rörelsen kommer kunna förverkliga Peters dröm fortare än vad någon av oss anar. Opinionen för vår sak växer sig ständigt starkare. Förnuftet kommer att segra. Det är oundvikligt.

/Jonas Lundgren, förbundsordförande
Unga Republikaner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: